Smarta ekotrick

Att leva ekologiskt är ibland synonymt med att vara ekonomisk. Vi tänkte här ta upp några smarta ekonomiska trick som också är bra för miljön.

Dela, byt och hyr

Vårt samhälle brukar kallas för ett konsumtionssamhälle, vilket innebär att vi producerar och konsumerar mera, vi reser mer – vi sliter, och vi slänger. Detta är i sig inte direkt något konstigt med tanke på tillväxt, den moderna politiken och helt enkelt hur samhällen fungerar idag. Det finns dock smarta initiativ som vi, om vi vill ha ett fungerande liv på jorden under längre än några hundra år ytterligare, borde ta efter mer. Sajten heter Delbar.se och går ut på att du annonserar ut saker som du inte använder så ofta, så kan folk som också bara behöver använda samma saker tillfälligt, mot en hyreskostnad låna dina saker, och du kan låna andras saker. På så sätt så behöver vi inte konsumera till överdrift och dessutom så kan vi spara och eller tjäna några kronor.

Tandkrämstricket

Efter lite eftersökning på nätet så är det tydligen som så att ”Tandkrämstricket” är minst tre olika trick med tre olika avsikter. Det första är att borsta tänderna när man börjar bli sugen på något på kvällen – i avsikt att låta bli att äta något mer den dagen. Det andra är att få bort repor från cd- och dvd-skivor. Men det är det tredje och sista som vi tänkte låta statuera som exempel för en tänk som är bra på sikt för både plånbok och miljön.

Vi nämnde ju inledningsvis att vi lever i ett konsumtionssamhälle och att vi sliter och slänger. Det sista, att vi slänger, är något som går att betona lite extra – vi slänger mängder av saker, inte minst mat. Tandkrämstricket går ut på att klippa upp baksidan av tandkrämstuben istället för att slänga bort det sista som är svårt att få ut. Undertecknad gör det inte, och få av er som läser detta gör förmodligen det. Detta får som sagt statuera exempel för hur vi måste bli bättre på att inte slänga i onödan. Vi avslutar med en låt som sätter fingret på den röda tråden i denna text rätt så bra.