Leva miljövänligt

I dagens samhälle är det många faktorer som påverkar att vi i sakta mak förstör och försämrar vår miljö. Vi åker bil till jobbet, handlar mat som färdats flera hundratals mil till oss från andra länder, slänger sopor i massor och har fri tillgång till vatten som vi för brukar i mängder. Allt detta sker dagligen, ofta för att folk inte tänker efter och inser vilka miljöskador vi faktiskt gör. Men genom att bli mer medveten och göra medvetna val är det mycket vi kan förbättra och förändra.

Miljö

I en artikel i dagen.se står det om Anna-Carin och Sten som lever tillsammans med sin 1 -åriga dotter och har gjort valet att leva ett så miljömedvetet val som möjligt. De har valt bort bilen och cyklar och åker tunnelbana istället. Då de ska till sin sommarstuga på sommaren hyr de en bil för att ta sig dit. I sommarstugan lever de verkligen efter naturens förutsättningar med egen brunn och odlingar, med naturen som närmsta granne. Dock bor de i centrala Stockholm till vardags men även där försöker de leva så miljövänligt som möjligt. De sopsorterar, tänker efter vilka livsmedel de handlar och tar tunnelbanan istället för bil. De borde verkligen finnas fler som lever som denna familj, att tillsammans leva för en förbättrad miljö med så lite påverkan som möjligt.

Här kommer lite tips på hur du kan börja leva mer miljömedvetet;

  • Börja handla mer miljömedvetet. Försök köpa närproducerade produkter som transporterats kort väg. Köp också livsmedel som är ekologiska. Detta innebär att det inte använts bekämpningsmedel eller andra skadliga kemikalier. Det ni då ska kolla efter är om livsmedlen är krav-märkta
  • Börja odla själv. Det finns många grödor vi kan odla i Sverige under sommarhalvåret. Köp frön på våren för att så och försök att odla så mycket grönsaker ni kan själva. Beroende på yta att odla på kan du odla allt ifrån egna vindruvor till potatis och morötter.
  • Skaffa egen brunn. Bor ni lite avskiljt till kanske det skulle löna sig att ha egen brunn, att bli självförsörjande på vatten. Känner ni för det och att det passar in på den plats ni bor är det viktigt att göra en vattenanalys på vattnet för att se så att det är tjänligt att dricka. Idag finns det företag som erbjuder gratis vattenanalys att kontakta för att ta reda på vilka ämnen ert vatten innehåller.
  • Byt ut alla lampor till lågenergi och tänk på att släcka i de rum ni inte vistas i. Detta gör att du spar på ström och inte förbrukar mer än ni behöver.
  • Diska aldrig under rinnande vatten. Sätt i en propp i diskhon och använd samma vatten när ni diskar.

Genom att göra dessa val i ens vardag kan vi tillsammans bidra till ett mer miljömedvetet samhälle, ett samhälle som vi vill ska fungera i många år framöver.