Kompostera mera

Har man egen trädgård finns det också anledning att överväga att skaffa en kompost. Komposten har två uppgifter: den ena är att samla allt trädgårdsavfall såsom löv, kvistar, gräsklipp och avklippta blommor. Den andra uppgiften är att ge trädgården tillbaka ett naturligt gödsel när kompostdelarna har multnat ner. Kompost

Placering

Både kompost och människor mår bra av att inte vara alltför nära varandra. Det finns därför anledning att placera den i ett avlägset hörn av trädgården. För att underlätta förmultningsprocessen är det dessutom en fördel att komposten får så lite solljus som möjligt. Vidare kan det inte undvikas att en viss doft uppstår av själva förmultnandet.

Utseende

Det vanligaste är att man – åtminstone till den mindre trädgården – skaffar en kompostbehållare och en kompostburk att påbörja en kompost med. Material du behöver till komposten kan anskaffas på nätet. På exempelvis Gardenhome kan du få tips och idéer. Vill man bygga komposten går det också bra. Tänk då på att du behöver en del som är avsedd för årets avfall och en annan del som är tänkt att användas för nästa års gödsel. Du kan räkna med att det tar minst ett –ofta två – år för att förmultningen ska ha fullbordats.

Innehåll och skötsel

I en kompost kan man lägga allt möjligt organiskt material som kan förmultna. Bortsett från att man på det sättet kan bli av med en mängd köksavfall så bidrar man till en ekologisk och naturlig livsstil. Du som har bott på landet vet att detta inte är något nytt påfund utan något som man alltid har gjort. Nu har den goda vanan börjat överföras till städerna också. Man måste dock tänka sig för lite innan man slänger allt matavfall i komposten. Kött, fisk och ben ska man inte lägga där. Då blir det råttorna som tar över.  Allt grönt och odlat passar dock utmärkt. Fler skötselråd kan du hitta på denna sida.