Ekologiska produkter

På senare år har ekologiska produkter av olika slag blivit allt vanligare. Det de flesta nog tänker på när de hör ordet ekologisk är ekologisk mat och livsmedel, men faktum är att det även finns en rad andra typer av produkter som också är ekologiska som till exempel kläder, skor och hudvårdsprodukter.

Ekologisk mat är som sagt troligtvis den typ av ekologiska produkter som är mest utbredd och vanligast förekommande. Beroende på vilken typ av mat eller livsmedel det handlar om så finns det vissa krav som måste uppfyllas för att en produkt ska kunna kallas ekologisk.

Vad gäller frukt och grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel så har ekologiska sådana producerats utan konstgödsel, bekämpningsmedel och dylikt. Produkterna får heller inte vara genmodifierade. Vad gäller animaliska livsmedel som kött, mjölk och ägg så ska fodret de äter i huvudsak vara ekologiskt producerat på den egna gården samtidigt som antibiotika och andra läkemedel ska användas mycket restriktivt. Dessutom ska djuren ha möjlighet att vistas utomhus och få utlopp för sina naturliga behov.

Ekologiska hudvårdsprodukter blir allt vanligare och mer populärt, vilket inte är så konstigt då dessa är fria från kemiska tillsatser. Hudvårdsprodukter som är ekologiska består istället av naturliga ingredienser som oljor och liknande, vilka dessutom är betydligt skonsammare mot huden.

Även ekologiska kläder har blivit allt vanligare under de senaste åren. Kläder som är ekologiska består av 100 procent naturmaterial, som till exempel ekologisk bomull, hampa eller bambu, vilket är både miljövänligare och betydligt skonsammare mot kroppen än konventionellt producerade kläder. Dessutom är ekologiska kläder också rättvisemärkta, vilket innebär att de som gjort kläder arbetar under bra och schyssta villkor.