Ekologiska hudvårdsprodukter

Många konsumenter nuförtiden köper dyra krämer som vi lägger på huden, oftast ovetandes om vad som finns i dem och vad dem gör med våra kroppar. Det ökande antalet allergiker kan antas vara en konsekvens av detta. Att gå á la naturelle är självfallet det mest fördelaktiga, och som låten säger; ju mindre spackel, desto vackrare. Att få fixa till sig och ta hand om sig själv är något vi alla tycker om att göra.

Naturligt vacker

Rätt produkter

Att välja rätt sorts produkter som är snälla mot dig och din hud är då desto viktigare. Ekologiska hudvårdsprodukter är framställda på naturliga råvaror. De innehåller inte starka kemiska ämnen som orsakar irritation eller allergier. Hållbarheten på dessa produkter är dock oftast inte lika lång, men de är garanterat bättre för dig – och för miljön. Konserveringsämnen tillverkade av ekologiska produkter ger en ganska bra hållbarhet på 2-3 år, medan kemiska ämnen ger en hållbarhet på upp till 7 år. De ekologiska produkterna ger ändå tillräckligt lång hållbarhet för att det ska vara värt pengarna.

”Dåliga ämnen”

Ämnen som ofta används i många icke-ekologiska hudvårdsprodukter som till exempel paraffin (paraffinum), propylenglykol, petrolatum och andra mineraloljor är billiga spillprodukter från petroleumindustrin vilket alltså innebär ett större miljöavtryck. Det är också en bra anledning att byta till ekologiska produkter.

När man handlar skönhetsprodukter, smink eller krämer är det viktigt att man läser på etiketterna samt börjar ställa krav på butikerna och frågar efter ekologiska produkter. Konsumenten bestämmer efterfrågan. I vissa fall kan det stå ”ekologisk” på en produkt men det kan vara så att det bara är vissa delar i produkten som är ekologisk, inte alla. Därför är det väldigt viktigt att alltid läsa på innehållsförteckningen och fråga försäljaren om det är några oklarheter.