Ekologisk medelhavsmat

Studier har visat att mat från medelhavet betydligt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Att äta ekologiskt utan att få i sig kemiska bekämpningsmedel är utan tvekan viktigt, och kombinerar man medelhavets läckerheter med ekologi så får man inte bara en sund men även en väldigt god middag – både för smaklökarna och för samvetet. Rött vin, fisk, fågel, oliver, olivolja, kryddor som timjan och rosmarin, grönsaker, ost, yoghurt, nötter, ärt och baljväxter ger en mängd goda smakkombinationer på matbordet. Vid medelhavet äter man också mycket närodlat och man är noga med de produkter man väljer ut till sina rätter.

Raw food

Ekologiska produkter

Väljer du ekologiska produkter så hjälper du inte bara dig själv utan också miljön. Det är därför en särskilt bra idé att försäkra dig om att dina basvaror som du använder varje dag är ekologiska – dessa är ju också de som du oftast köper. Olivolja är ett bra exempel på en sådan produkt. Idag finns många val i butikerna och du kan även hitta ekologisk olivolja och andra ekologiska varor hos nätbutiker som håller hög kvalitet.

Vitaminer och mineraler

Kaniner har inga glasögon brukar man skämta om, eftersom det finns A-vitamin i morötter som ska förbättra din syn. Även grönkål, ägg och torkade aprikoser innehåller A-vitamin om du är en av dem som inte tycker om morötter. Att få i sig vitaminer naturligt genom maten är mycket bättre än att ta dem i tablettform, vilket ny forskning visat. Olivolja, druvkärnsolja, rapsolja och solrosolja innehåller E-vitamin, liksom cashewnötter, hasselnötter och ekologiskt äggula. Även ugnsbakad ål innehåller höga halter av E-vitamin. Det finns en uppsjö av nyttigheter i ekologiskt medelhavsmat och ett otal variationer och mumsiga recept, så sätt igång och experimentera!