Cancer av besprutade livsmedel?

Är besprutade livsmedel farliga? Bör man endast äta KRAV-märkta produkter? Eller är faran överdriven?

grönsakerEn del människor oroar sig väldigt över vad de stoppar i sig. Det med all rätt när studier visar att de livsmedel som vi köper idag innehåller mindre och mindre näring och allt mer bekämpningsmedel och kemikalier. Samtidigt är det många som inte bryr sig alls utan litar på att den mat som säljs i Sverige åtminstone inte är farlig.

Vissa forskningsresultat visar att besprutade livsmedel kan leda till cancer. Resultaten pekar på var att vissa bekämpningsmedel, som används för att motverka skadedjursangrepp, kunde vara cancerframkallande för barn. En koppling finns alltså mellan att få sig mycket av dessa ämnen och att senare i livet utveckla sjukdomen. Naturskyddsföreningen har skrivit en bra artikel om detta.

Sedan visade denna forskning att det var stor skillnad på olika frukter. Vissa frukter bevarade bekämpningsmedlet mer vilket var druvor, äpplen, jordgubbar, persikor och päron. En likhet bland dessa är att de alla har mycket tunt (eller inget) skal. Bland grönsaker var det främst broccoli, selleri, paprika, tomater, sallad och spenat som uppvisade högre värden än andra grönsaker. Det som går att göra är för att rejält minska intaget av dessa bekämpningsmedel är att aldrig äta en frukt utan att skölja den först. Gärna ska skalen skalas bort. Men den enda säkra lösningen är att köpa ekologiska varor.

Kanske någon har gått igenom eller går igenom denna svåra sjukdom medans andra kanske har anhöriga eller vänner som drabbats. För att få mer informativa artiklar i ämnet om till exempel rehabilitering, om hur det är att leva med obotlig cancer eller en artikel om bröstcancervård kolla på cancerinformation.nu.